İZMİR YÜZME SPOR KULÜBÜ

İZMİR YÜZME KURSU

YÜZME TEKNİKLERİ

 

Serbest Yüzme Ayak Vuruşu

Serbest Yüzme Tekniğinde Doğru Ayak Vuruşu

Serbest stilde su içerisinde bizi ilerleten gücün ortalama %10?u ayak vuruşundan gelir. Tüm stillerin içinde en düşük oran serbest stildedir. Anlaşıldığı gibi serbest stilde hızlı yüzmek büyük oranda üst vücut gücüyle olur. Ayak vuruşunun bir diğer amacı ise bacaklar ve kalçanın su sathında kalmasını sağlamaktır. Aksi halde kalça ve bacakların batması ile sürtünme artacak ve hızımız azalacaktır. Serbest yüzmede ayak vuruşu kalçadan başlar. Aşağıya doğru vuruş anında dizler hafif kırık olabilir. Ancak yukarıya doğru hareket sırasında bacak düz olmalı. Vuruş anında bacaklar mümkün olduğunca birbirine yakın olmalıdır.

Vuruş sırasında yukarıdaki ve aşağıdaki ayak mesafesi yaklaşık 30 cm olmalıdır. Vuruş sırasında ayak parmak uçları arkayı göstermelidir. Ayak vuruşunun rolü ilerletici etki sağlamak değil, vücudun suda yatay durumda kalmasını sağlamak, yani ayakların batmasını önlemek ve ayakları yüksek bir durumda tutmak içindir.

Ayak vurma hareketinin bütün kontrolü kalçalardadır. Vuruşta, ayak parmaklarının ve bileklerin gergin olmasına dikkat edilecektir. Aksi takdirde, yani ayak bilekleri kırık, parmaklar gergin olmayan çalışmalarda, ilerletici etki sağlamak mümkün olmayacak ve yerinde sayma başlayacaktır. Ayakların yukarı vuruşu esnasında, ayak tabanları su sathını yalayacak şekilde hareket etmeli fakat su üstüne çıkartılmamalıdır.

Serbest yüzmede ayak vuruşu su yüzeyine çıktıkça vuruş kuvvetini kaybeder, kayışı önler ve ilerlemeye engel olur. Ayak vuruşunun derinliği vücudun yatay durumu kadar kalmalıdır. Ayak vuruşu sayısı ise birkaç değişik tarzdadır;her kulaçta bir,her kulaçta iki,her kulaçta üç,her kulaçta altı ayak vuruşu uygulanmakla beraber önemli olan ayak vuruşunuzun efektif olarak sizi ileriye doğru ilerletmesidir. Yüzücünün kalbi, yalnızca kasları çalıştıracak kadar kan basar. Eğer yüzücü, büyük bir güçle suyu tekmelerse, kanın büyük bir kısmı ayak kaslarına gider, vücudu çekecek kollara az kan kalır. Bu da yine kolların çabuk yorulmasına neden olacaktır.

 

Serbest Yüzme Nefes Tekniği

Serbest Stil Yüzmede Nefes Nasıl Alınır?

Yüzmede birçok stil bulunmaktadır. Özel tekniklerin yanı sıra birçok kişinin rahatlıkla tercihi olan serbest yüzme tekniği, belirli özelliklere sahiptir. En kolay olan yüzme stili serbest yüzme stili olduğu için birçok kişi rahatlıkla buna yönelik eğitim almaktadır. Ayak vuruş kol çekiş gibi birçok ayrıntıya dikkat edilmesi şartı aranmaktadır. Yüzme teknikleri arasında hızlı bir eğitim süresinin bulunması nedeniyle çoğu eğitmen başlangıç stil olarak bunu vermektedir. Anlatımı oldukça kolay ve hızı da bir o kadar kullanışlı olmaktadır. Ayak vuruşu kollar ve bacakların zamanlaması aynı anda olması nedeniyle bu stil, vücut pozisyonu konusunda dikkat edilmesi gereken konuları içinde barındırmaktadır.

Serbest yüzme tekniği, nefes alma şekilleri içinde en fazla hata yapılan noktayı oluşturmaktadır. Bu stil kapsamında çoğu kişinin kol çekişi su altındaki kol çekişi 3 süpürme hareketine dâhil olunmalıdır. Serbest yüzme stilinde atılan kulaç noktasında hangi taraf yoğunlukta ise o tarafa hafifçe baş çevrilir, sonrada bu taraftan nefes alma kolaylaşır. Kol çekişin bu safhasında ise kişi başını aşağı bakacak şekle getirerek, nefes verecek şekilde kendini ayarlamalıdır. Kol suya girdiğinde baş ile omuzlarda aynı orta noktada buluşarak kendini aşağı bırakmalıdır. Ayak hareketleri ise kendini öne itecek şekilde gerçekleşmelidir.

Serbest yüzme tekniği, nefes almanın yanı sıra rahat ayak atma tekniği ile kendini itiş hareketi kapsamında önemli olmaktadır. Serbest yüzme tekniğinde nefes alma tekniği esnasında eğitim veren antrenör bu anlamda mutlaka ağızdan nefes alınması gerekmektedir. Yüzme kursunda kapsam olarak birçok kişinin eğitim aldığında, öncelikli olarak serbest stili benimsemesi gerekecektir. Daha sonra kelebek, sırtüstü gibi tekniklere geçerek farklı bir alanda kendini geliştireceklerdir. Yüzmede gerekli olan teknikler önem verilmesi ile kısa zamanda yüzme öğrenilecektir.

 

Serbest Yüzme Tekniği

 

Serbest Yüzme Stili

Yüzme teknikleri içinde en hızlı ve en kolay olanıdır serbest yüzme. Bu teknik diğer tekniklere göre daha kısa sürede öğrenilmektedir. Yüzmenin diğer tekniklerinden ziyade ilk etapta serbest yüzme tekniği öğretilir.

Serbest yüzme tekniği dört müsabaka stili içinde en hızlı olanıdır. Çekiş mekaniği, bir sağ-bir sol kol çekişi ve değişken sayıda yapılabilecek ayak vuruşundan oluşmaktadır. Serbest yüzmeyi anlatmak için bu bölümde aşağıdaki başlıklar kullanılmıştır.

Serbest yüzme kol çekişi, Çekiş şekilleri, Ayak vuruşu, Kollar ve bacakların zamanlaması, Vücut pozisyonu ve nefes alma-verme, Kol ve vücut hızı için şekiller, Genel hatalar, serbest yüme drilleri, Nefes alma şekilleri

Kol Çekişi  Su altındaki kol çekişi, 3 süpürme hareketinden oluşur. Bunlar aşağı, içeri ve yukarı süpürme hareketleridir. Bu bölümde bahsedilecek olan kol çekişinin diğer bölümleri, suya giriş, uzanma, sudan çıkış ve kol devrinin önde tamamlanması şeklindedir.

 

serbest-yuzme-teknigi-1

Suya Giriş ve Uzanma Suya giriş başın önünde, alnın ortası ile suya giriş tarafından omuz başının arasında orta bir noktadan olmalıdır. Yüzücünün kolu az miktarda ileri uzatılmış olmalı ve el suya girer girmez avuç içi dış yana doğru çevrilmelidir. Elin girişinden sonra kol da sanki el su yüzeyinde bir delik açmışcasına aynı noktadan suya girmelidir.

Kolun suya girişinden sonra kol su yüzeyinin hemen altında mümkün olduğu kadar ileri uzatılmalı, bu sırada avuç içi de uzanma safhası tamamlandığında tam aşağı bakacak konumda olmak üzere çevrilmelidir.

Kol çekişinin bu safhasına uzanış safhası tamamlandığında tam aşağı bakacak konumda olmak üzere çevrilmelidir. Kol çekişinin bu safhasına uzanış safhası adı verilir. Yüzücünün eli- uzanış sırasında, uzanış yönüne doğru düz bir konumda ileriye doğru uzatılmalıdır.

Yüzücü, kolu suya girer girmez suya herhangi bir kuvvet uygulamaya çalışmamalı, o sırada itiş hareketini tamamlamakta olan diğer kolun hareketini etkilememek için çekiş hareketine başlamamalıdır.

Bu sebeple kol suya girdiğinde baş ile omuz arasında orta noktadan ileri uzanma hareketine devam etmeli harekete omuz başının ileri uzatılışı destek vermelidir. Böylece bir teknenin burnu gibi bir şekil alan vücut, arkadaki kolun itiş hareketini rahatça tamamlamasına izin vermiş olur. Aşağı süpürme tam bu noktada başlar.

 

Sırtüstü Yüzme Tekniği

 

Sırtüstü Yüzme Tekniği

Serbest yüzme tekniğinin tam tersi gibi bilinen sırtüstü yüzme tekniği arkaya kol atarak yüzme tarzı denilir. Bu teknik serbest stilden sonra daha kolay öğrenilmektedir.

Sırtüstü yüzme  ilk olarak 1912 yılında Stockholm Olimpiyat Oyunları sırasında Amerikalı yüzücü Hebner tarafından yapılmıştır. Yarışı kazandığı için yenilikçi tekniği çok ciddiye alınmıştır. Uzun zaman sırt üstü yüzülmeye devam edildi.Sırt üstü yüzme suyun üzerinde sırt üstü yatarak yapılmaktadır.Eller baş hizasına gelir ve geriye doğru ayaklar yardımıyla ilerlenir.Sırt üstü yüzerken insanın kendisini rahat bırakması gerekir.

Sırt üstü yüzenler yüzmeye başlarken ayaklarını ve de ayak parmaklarını suyun altında tutmalıdırlar. Ayrıca isminden de anlaşılabileceği gibi sırtları üzerinde kafaları yukarda yüzmeleri gerekir. Yüzücüler start aldıktan sonra 15 m kadar su altında yüzme hakkına sahiptir.

Sırt üstü yüzerken belin dik bir şekilde tutulması , ayak çırpmayı da kolaylaştırır.Parmak uçları gergin bir şekilde ayak çırpmak doğrudur.Kolları geriye doğru atarken avuç içleri dışa dönük olması kolaylık sağlar. Baş geriye atılabileceği gibi , çoğu iyi sırt üstü yüzücünün çenesi vücuduna yani aşağı doğru yüzdüğü görülmüştür.

 

Kurbağalama Yüzme Tekniği

 

Kurbağalama Yüzme Tekniği

Yuvarlak hareketler kullanarak suda ilerleme biçimi antik çağlardan tanınmaktadır. O zamanlara ait kaynaklardan, bu yüzme çeşidinin Mısırlılarda, Grekler ve Romalılarda kullanıldığı ispatlanmıştır. Bilinen en eski üzme tekniği olan, kurbağalama yüzme, Olimpiyat Oyunları programında ancak 1904 yılında yer almaya başlamıştır.

1960 yıllarında Japon yüzücü Osaky?nin gösterdiği teknikte kolun suyu çekişi kalçalara kadar devam ederdi ve nefes hemen suyun çekişinden sonra gerçekleşirdi. Yuvarlak hareketin yerine düz ve uzun bir hareket yapıldığından dolayı ilerleme daha etkili oluyordu.Kurbağalama teknikte günümüze gelene kadar pek çok değişiklikler yapılmıştır birçok uzman kurbağalamanın düz vücut pozisyonunda yapılması gerektiğine inanmıştır.

https://www.atayuzme.com.tr/uploads/images/kurbagalama-yuzme-teknik.jpg

Kurbağalama yüzme tekniği yüzme müsabaka stilleri içerisinde en yavaş olanırıdır. Bunun nedeni vücudun su yüzeyiyle yatığı açının geniş olması ve buna bağlı olarakta sürtünmenin fazla olmasıdır.

Kurbağalama bacak hareketinin uygulanması:

Pasif hareket: Kaymanın ardından bacaklar omuz genişliğinde açılır ve dizler hafif bükülü olarak topuklar kalçaya doğru çekilir. Topuklar kalçaya geldikten hemen sonra ayak tabanlarıyla suyu itebilmek için, dışa doğru rotasyon yapar.

Aktif hareket: Dizler hafif bükülü topuklar kalçaya doğru çekilmiş durumda iken ayaklar dışa doğru çevrilir ve ayak tabanlarıyla su yandan arkaya doğru kuvvetlice itilir. Aktif hareketin sonunda bacaklar birleşerek düz bir pozisyona gelir ve bir sonraki harekete başlayana kadar bir süre kayma pozisyonunda kalır.

Kurbağalama kol hareketinin uygulanması:

Aktif hareket: Kollar düz bir şekilde ileriye uzanmış durumdadır. Ellerin dışa doğru rotasyon yapması ile birlikte, kollar kollar dirsekten hafif bükülür ve kollar 90 dereceye gelene kadar suyu çekmeye devam
eder. Bu pozisyondan hemen sonra dirsekler göğüs altında birleşir ve avuç içleri dışa doğru eller ileriye bakar durumdadır.

Pasif hareket: Kollar öne doğru omuzla birlikte uzatılır ve eller ileriye bakar. Kollar düz bir hale gelene kadar pasif evre devam eder.

Kurbağalama Yüzmede Nefes Alıp Verme Tekniğinin Uygulanması:Nefes alma kolun suyu çekmesinin son kısmında yapılmaktadır. İlerlemenin etkili olması için nefes alındığında başın suyun dışına çıkarılmaması gerekmektedir.

 

Kelebek Yüzme Tekniği

 

Kelebek Yüzme Tekniği

Kelebek yüzme tekniği  diğer yüzme teknikleri arasında en yeni olanıdır. 1935 yılında Uluslararası Yüzme Federasyonu?nun kurbağalama-kelebek kural ayırımı yapıldığında meydana çıkmıştır. 1951 yılında kelebek tekniği Avrupa?da ilgi toplamaya başlamış ve 1953 yılında Uluslararası Yüzme Federasyonu yeni kelebek yüzme tekniğini resmi olarak kabul etmiştir.

Kelebek bacak hareketinin uygulaması:

Aktif hareket: Bacak hareketi kalça ekleminden yapılır. Dizlerin bükülme anında üst bacak suya iner ve ayak parmak uçları parmaklar kapalı olarak içe doğru rotasyon yapar. Daha sonra alt bacak yukarı doğru kuvvetlice bir kırbaç hareketi yapar ve ilerlemeyi sağlar.

Pasif hareket: Bacak düz hale geldikten sonra gevşek bir şekilde yukarıya kaldırılır. Bu hareketin ilerlemeye bir katkısı yoktur.

Kelebek kol hareketinin uygulanması:

Aktif hareket: Kelebek Yüzme Stili kol hareketi 3 evreden oluşmaktadır. 1. evre kolun suya girişi ve suyu tutuşu, 2. evre suyu çekme, 3. evre ise suyu itme evresidir. Kolun suya girişi sırasında eller dışarıya doğru rotasyon yapar. Suyu çekme evresinde kollar yana doğru açılarak ve dirsekten hafif fleksiyon yaparak suyu çekmeye başlar. Suyu itme evresinde ise kollar suyu vücudun yakınından bacaklara doğru iter ve itme hareketi el kalçanın yanına gelinceye kadar devam eder.

Pasif hareket: Kolun suyu itme evresi sonlandığı anda kollar sudan çıkar ve vücudun orta hattına yakın bir yol izleyerek tekrar suya girer.

Kelebek Yüzmede Nefes Alıp Verme Tekniğinin Uygulanması:

Kelebek yüzmenin koordinasyonu iki kol hareketine 4 dolphin ayak vuruşu ve bir nefes hareketi olarak uygulanır.
Nefes alma zamanı kolların aktif hareketinin bitiminde meydana gelir. Bu durumda, suyun itilmesi bittiğinde başın sudan kaldırılması için yeterince destek sağlanmış olur.

 

Yüzmede Dolphin Ayak Vuruşu

KELEBEK YÜZME DOLPHİN

Kelebek stilde diğer stillerden daha fazla aşağı ve yukarı hareket vardır. Bu hareketler 3 ana faktörden oluşur; Ayakların aşağıya hareketi, kalçayı yukarı kaldırır. Kolların öne doğru savrulması, baş ve omuzları aşağı doğru çeker. Kol çekişinin ilk kısmı, baş ve omuzları yukarı kaldırır. Yüzücüler, kelebek yüzme tekniği  çalışırken antrenmanlarda bazı anahtar noktalara dikkat etmelidir. Önemli itiş sağlayan kuvvetli ayak vuruşunun teknikte dengeyi sağladığı noktası gibi, yüzücüler çalışmalarda becerili ve hızlı olabilmek için kelebek dolphin vuruşlara yoğunlaşmalıdır. Yüzmede dolphin ayak vuruşu videolarını sitemizden izleyebilirsiniz.

KELEBEK TEKNİĞİNDE KOL VE AYAKLARIN ZAMANLAMALARI

VÜCUT POZİSYONU

https://www.atayuzme.com.tr/uploads/images/kelebek-yuzme-stili.png

 

Kelebek Yüzme Tekniği

NEFES ALMA

Kolların yukarı süpürme hareketi esnasında yüzücünün yüzü su yüzeyinin üstüne çıkmalı, bu hareket tamamlanırken yüzücü ileri doğru nefes almalıdır. Kolların geri alma hareketinin ikinci yarısında baş tekrar suya girmeli ve nefes almadan geçen vuruşların kolu geri kazanma süreci de su içinde bulunmalıdır. Nefes alma hareketi, kolların dışa süpürmesi esnasında başlar, yukarı süpürme esnasında başlamaz. Kolu suya girerken yüzücü aşağıya doğru bakar. Yüzücü kolun yukarı süpürme hareketi esnasında başını su üstüne çıkarmak için dış süpürme ve iç süpürme esnasında kafasını kaldırmalıdır. İçeri süpürme sonunda baş suyu yarmalı ve su üstünde kalmalıdır. Burada, yukarı süpürme ve kolu geri kazanma hareketinin ilk yarısında nefes alınır; önemli nokta ise yüzücünün kolu suya girmeden önce başı suya girmelidir.

KOL ÇEKİŞİ VE HATALARI

Yüzücüler süpürmeye başlamadan önce ellerini yeterince kaydıramazlarsa dirsek düşmesi gözlenebilir. Serbestçilerin aksine kelebekçiler vücutlarını kenardan yuvarlamazlar. Böylece tekrar suyla karşılaşıncaya kadar ellerini ve kollarını dışa doğru kaydırmalıdırlar.

AYAK VURUŞU HATALARI

KELEBEK ALIŞTIRMA UYGULAMALARI

Dikey dolphin çalışması eller kalça yanında;